Ribe Byferie - østers

Østers i Vadehavet

Retten til både laksko og gummistøvler

I stenalderen var det at spise østers helt almindeligt. Og det skal det måske også være i fremtiden. Tag med på en rejse ud i østersuniverset.

I stenalderen var der østers til overflod ved mange af de danske kyster. Østers var dengang en vigtig fødekilde. Østers er nemlig de rene vitaminbomber, rige på vigtige mineraler og de sunde former for fedtsyrer. Og ikke nok med det, så kan de også tilberedes så de bliver ekstra velsmagende. I dag er østers en delikatesse, vi typisk kun nyder ved særlige anledninger. Det har folkene bag et feriecenter i Jylland tænkt sig at lave om på.

En ganske særlig østersoplevelse

Ribe Byferie Resort har lanceret et ophold, hvor gæsterne får mulighed for at smage de delikate østers, friskplukket i Vadehavet. Med opholdet Øster Deluxe håber de, at deres gæster får mod på at både spise og opleve de danske østers. Opholdet byder på en kulinarisk aften med bobler og østers på menuen. Har gæsterne lyst, kan de også komme med på en guidet østerstur sammen med naturvejledere.

Det er storslået

At komme ud, hvor himmel og hav går i et er noget ganske særligt. Her kan naturen for alvor ses og mærkes. Landskaber er i konstant forandring når tidevandet blotlægger havbunden. Vadehavet bugner af østers, selvom de næsten blev udryddet i 1922, hvor de blev ramt af sygdom. Dengang forsvandt de på få år i hele Europa. I 1960’erne satte man derfor stillehavsøsters ud og de har siden spredt sig. Nu danner de enorme østersbanker i Vadehavet. En østersbanke kan ved første øjekast ligne sten – men er man efter, vrimler det af liv. Stillehavsøsters regnes egentlig som en invasiv art, fordi de risikerer at tage livet blåmuslingerne. Østers lever nemlig af samme føde som blåmuslingerne. Derfor er det en god hjælp til den danske natur, når vi samler østers.
Ribe Byferie Resort - østers

Gå ikke ud uden en guide

Vadehavscentrets naturvejledere kender deres hav. De ved helt nøjagtig hvor østersbankerne findes. De sørger for at gæsterne kommer sikkert derud og hjem. Det kan nemlig være risikofyldt at begive sig ud til østersbankerne, også selvom man har tjekket tidevandskalenderen. For vandstanden afhænger ikke kun af flod og ebbe, men også af vejr og vind. Den blotlagte havbund, man lige har gået på, kan i løbet af meget kort tid blive vækket af vand. Og er de lidt dis, mister man let orienteringen.

Østers skal plukkes i årets koldeste måneder, for at undgå ophobning af giftige alger. Det er derfor også vigtigt, at man tager turen sammen med fagfolk. De kan også vejlede i, hvordan man bedst opbevarer østers, hvis man vil have forsyninger med hjem. Men tager man turen, får man også lov at nyde en himmerigsmundfuld og det er hele turen værd.

”Man tror næppe sine egne øjne - der er østers overalt”

Laksko og gummistøvler

Povl Lønberg, der er formand for Danske Madpublicister håber at vi kan flytte det at spise østers fra at være finkulturelt til at være mere folkeligt. At opleve naturen og selv hente vores mad, vækker vores indre urmenneske, mener Povl Lønberg. Østers smager helt fantastisk, og bryder man sig ikke om østers naturel, kan man grille dem med lidt dansk ost. Tag en spandfuld østers med hjem til aftensmaden – det behøver ikke kun være til fest. Nyd de danske østes i stedet for de udenlandske, der er transporteret langvejs fra. At spise østers er sundt, både for vores klima og for os.

Vælg imellem to typer ture – en tur for de hårdføre og en lidte lettere udgave

På ”Den lille østerstur” kan de fleste være med. Turen varer cirka 4 timer, og man går 2-5 km ud over den blotlagte havbund.  For de mere hårdføre er der ”Den vilde østerstur”. Her er gåturen 8 km i waders, som Vadehavscentret udlåner. Til den hårde tur skal man være min. 150 cm høj og i rimelig form. En del af turen foregår nemlig gennem vand, der nogle gange når en til livet. Men det er turen værd! På denne tur kommer man nemlig ud til de helt store østersbanker. Det er vildt, for her er østers overalt.