Grillede bøffer

Grill er sommerens nationalsport i Danmark

Kulgrill og røget smag eller hurtigt i gang med en gasgrill?

Smager kød og grøntsager bedst, når det er grillet over kul eller over gas? Kokke og madeksperter bliver hørt og testet. Der er næsten som religion. I sidste ende er det smag og behag, der afgør, om du foretrækker at grille med kul eller gas. Nogen skifter mellem kulgrill og gasgrill, andre holder sig strengt til den ene form. Eller til et bestemt mærke, fx Weber eller Morsø  

Røgduften fra din kulgrill 

Røgen er et ekstra krydderi, mener mange. Specielt trækul tilfører en naturlig aroma til kød og grøntsager, som hverken briketter eller en gasgrill kan levere. Røgen fra trækul giver kødet noget ekstra, men om dette ekstra er godt eller skidt, skiller vandene.
Mest afgørende for smagen, når vi taler grill, er gode råvarer, som bliver tilberedt korrekt. Ikke for brændt, men tilstrækkelig stegt. En branket overflade smager ikke godt og er i øvrigt usund. Kyllingen må ikke være rå indeni. Tag et stykke af og skær det igennem for at teste. 
Gasgrill er mere præcis
Succesraten med en gasgrill er oftest større, fordi du let kan regulere varmen. En gasgrill har en fordel fremfor en kulgrill, fordi det er lettere at styre temperaturen.

Varmetilførslen er konstant, og du kan skrue op og ned. På kulgrillen skal du i stedet regulere ved at tilføre mere eller mindre luft, eller ændre mængden af kul, og det er noget sværere at styre, hvis du ikke er øvet.
Desuden får du hurtigere tændt op i gasgrillen. Derfor vil du sikkert benytte den oftere. Fra du tænder, er grillen varm på blot 10 minutter, mens det gerne tager ½ time eller mere, før en kulgrill er godt varm.

Grill kun udendørs

Rengøring af gasgrillen kan være lidt mere besværlig. Det fedt, der drypper ned i bunden, skal fjernes, så det ikke kan starte en brand. Kulgrillen skal blot tømmes for aske (når den er blevet kold).
Sikkerheden er nogenlunde lige stor. De gasgrille, der produceres i dag, er meget sikre. Men du skal naturligvis tjekke at slangen, der går fra gasflasken til gasgrillen, er helt tæt. Er overfladen krakeleret, skal slangen skiftes, inden den bliver utæt. 
Kulgrillen bør du tænde med en grillstarter oppe i selve grillen på nederste rist, så der ikke sker noget, hvis den vælter.
Under alle omstændigheder, bør du kun grille udendørs. Men det er så også den eneste begrænsning uanset om du sværger til kulgrill eller gasgrill. Der er masser af muligheder: En lille bordgrill til brug på altanen, en smedejernsgrill til pizza og andet godt fra Morsø, eller måske et helt udekøkken med den helt store grill fra Weber med sideborde, hylder og alt det andet udstyr en ægte grillentusiast selvfølgelig har.